Vodní svět ve sněhovém království - Alpen Therme

28.03.2009 21:03

Spojitost lyžování a relaxace v příjemné termální koupeli v alpském aquaparku v Bad Hofgasteinu přímo nabízí. Areál vodních radovánek se totiž nachází jen pár set metrů od parkoviště, odkud se můžete nachat vyvézt nejprve „zubačkou“ a pak i dalšími lanovkami ke skvělým lyžařským terénům v okolí více než dva tisíce metrů vysokého Schlossalmu.

Z lyžařského pohledu je umístění termálního aquaparku tím nejlepším řešením. Bad Hofgastein se totiž nachází v přibližném středu Gasteinského údolí, které obsahuje čtyři významné lyžařské oblasti, propojené navzájem tzv.skibusy, kterými se zdarma (ovšem po zaplacení skipasu) dopravíte ke zhruba dvěma stovkám kilometrů sjezdových tratí, aniž byste museli přeparkovávat svůj automobil. Kromě sjezdovek naproti aquaparku  máte k dispozici i tratě v severněji položeném Dorfgasteinu, kde najdete i tzv.houpačku se sjezdem do vedlejšího údolí Grossarl anebo se můžete opačným směrem k jihu vydat k lyžařským terénům v okolí světoznámých lázní Bad Gastein či ještě výše až ke Sportgasteinu, kde se dá lyžovat v nadmořské výšce až okolo 2650 m.

Není od věci připomenout že Gasteinské údolí je součástí rozsáhlé alpské oblasti v okolí Salzburku, kde platí pro 860 km sjezdovek na území tzv.Ski Amadé jednotný skipas a tak se návštěva vyplatí i těm, co lyžují i ve vzdálenějším Schladmingu nebo i Ramsau u Dachsteinu, či Altenmarktu, Zauchensee, Flachau, Wagrainu, Muhlbachu a jiných známých lyžařských středisek patřících ke Ski Amadé. Velmi blízko je však do Gasteinu i z věhlasného Kaprunu nebo Zell am See, které mají sice své menší bazény s některými prvky aquaparku, tak jako ostatně velká část zmíněných lyžařských rájů, žádný z nich však (snad mimo Wagrainu) nesnese srovnání s tím, co představují Alpen Therme v Bad Hofgasteinu.

Alpen Therme Gastein označují jejich tvůrci za jedny z nejmodernějších v Evropě, což je i na pohled patrné  a jejich výstavba, respektive přestavba a dostavba staršího areálu, stály na 26,5 miliónu eur! Peníze jsou ale na stavbě a vnitřním vybavení velmi znát. Vše září novostí a čistotou, technické zázemí a provoz jsou řízeny počítačem.

Po vstupu do aquaparku, obdržíte na ruku náramek s čipem, který umožňuje nejen snadné uzamykání a přístup ke své vlastní skříňce, ale také zapůjčení pláště, ručníku, křidýlek a dalších potřebných věcí anebo zaplacení v restauraci a platby dalších služeb, aniž byste s sebou museli neustále nosit peníze. Platíte samozřejmě až při odchodu, protože jinak vás turniket nepropustí. Pokud si něco dáte v restauraci, automaticky se vám pobyt prodlouží o jednu hodinu! Někdy je ale čip velký prevít. To když se například v rámci zvědavosti jdete podívat na to, jak vypadá sauna a turniket vás již po druhé nepropustí, neboť ve vstupném je v rámci koupání jen jedna návštěva.

Alpské panoráma

Čím se v Alpen Therme chlubí - a co nikde jinde v Evropě nenajdete - je úžasné spojení účinku 33 stupňů Celsia horké pramenité léčivé vody s obsahem radonu, kterou je Gastein proslulý, s úchvatným pohledem na scenérie alpského horského masivu. Lázně jsou z tohoto důvodu vybudovány na samém jižním okraji Bad Hofgasteinu, což jim poskytuje přes nezastavěný terén skvělý výhled zejména ke zvedajícím se vrcholům Stubnerkogel (2276 m.n.m.) a Kreuzkogel (2686 m.n.m.) u Bad Gasteinu.

Sky BarVe směru pohledu je vybudována čelní 10 m vysoká skleněná stěna aguaparku, která vtahuje panoráma až do blízkosti jednotlivých vodních ploch, ať už plavete nebo spočíváte na lehátku vedle bazénu či v patře nad bazénem. Není přitom nic nádhernějšího než pobývat v příjemné termální vodě, posadit se třeba na jedno z několika podvodních křesel s masážními tryskami, pozorovat rej fontán, gejzírů, probublávání lesknoucí se hladiny a ulpívat zrakem na zasněžené vrcholky hor. Ne nadarmo pojmenovali tvůrci tuto hlavní halu Relax World a přisoudili ji úlohu oázy klidu, ve které se znavený lyžař oddává tiché meditaci.

Na podobný výhled je ale pamatováno i v ostatních částech tohoto pozoruhodného areálu, jemuž vévodí na střeše objektu zbudovaný Sky bar. Ten je zakomponován do věže, odkud se odkrývá 360 stupňové panoráma výhledu na okolní alpské velikány.

 

V džungli i na severním pólu

Familien WorldDruhou nejrozsáhlejší součástí Alpen Therme je Familien World, další ze šesti světů, které vytvářejí celkový obraz lázeňského aquaparku. Svět rodiny, rozuměj spíše rodin s dětmi, je v ostrém protikladu vůči meditativní části Relax Worldu. Jeho základem je Space bowl, se slabším proudem v korytě než jinde, který se obtáčí okolo kruhové „jeskyně“, uvnitř níž jsou zřízena dvě projekční „plátna“. V  termální lázni je tak možné sledovat zejména programy hudebních televizních kanálů. Také tady nechybí typická fontána s hříbkem a masážní trysky.

Hlavní atrakcí jsou však dva tobogány. Jak je zvykem, jeden z těch rychlejších je „kamikadze“, druhý povlovnější, 110 m dlouhý, je doprovázen světelnými a zvukovými efekty. Zvlášť působivé je houkání vlaku před tunelem. Dá se tu jezdit i na typizovaných pneumatikách a dokonce i dvoupneumatikách, takže o zábavu je postaráno a vyřádí se tu nejen děti, ale i jejich rodiče.

Familien WorldKromě atrakcí pro větší děti je součástí Familien Worldu i dosti značný prostor věnovaný těm nejmenším. Mnohem teplejší voda, soustava vodních mlýnků, miniaturní skluzavka a dostatek kyblíčků a konviček dokáží zabavit mrňata natolik, že se jim z vody ani nechce. Maminky mají dostatek místa na lehátcích podél bazénu, k dispozice je i přebalovací pult a koupelna s WC. Část plochy vedle bazénů je opatřena vyhřívanou podlahou. Ve Familien Worldu se pamatuje na větší vnitřní oteplení, což vyjadřuje i slogan tvůrců, že se tu můžete cítit stejně dobře jakoby v džungli, tak i na severním pólu. To ale jen tehdy, když proplavete igelitovou stěnou z „džungle“ ven do vnějšího bazénu, což je možné i v sousedním Relax Worldu. Místní říkají, že není nic hezčího, než když sněží a studené vločky bičují vaši tvář, zatímco tělo se vyhřívá v termální lázni.

Šest světů odpočinku

SaunaAlpen Therme rozdělili jeho tvůrci do šesti světů, z nichž pro unavené lyžaře představuje kromě už zmíněných Relax a Familien Worldu ten další důležitý Sauna World. V tomto světě najdete různé druhy saun včetně té známé finské, parní lázně, kabiny s barevným a infračerveným světlem, obložením z černého kamene atd. Za pozornost stojí tři samostatné a průhledné sauna „kostky“ s vlastním horským jezírkem umístěné v terénu před lázněmi.

Další 2 světy jako jsou Ladies World nebo Sports World nejsou zrovna nejlevnější. Rakušanům nebo Němcům řadu z nich hradí nemocenské pokladny, protože se z velké části jedná i o léčebné programy. A tak z výčtu služeb pro dámy jako jsou běžné masáže obličeje či těla, peeling, solária, pedikúry a manikúry, připomeňme různé druhy léčebných radonových a termálních koupelí, akupunkturu, ale také třeba takové novinky v masáži obličeje, jako například Chi Yang nebo Sung-Rei. Že nevíte, co to je? Já také ne, tak si to vyzkoušejte.

Ladies WorldPodobné je to i v oblasti Sports Worldu, kde najdete jak zařízení typické pro moderně vybavené fitness centrum, tak i špičkové přístroje nejmodernějších výzkumných sportovních center a služby špičkových fyzioterapeutů a lékařských specialistů určené profesionálům, přístupné ovšem za nemalé peníze i těm amatérům, kteří chtějí zjistit jak na tom jsou se svou výkonností, kterou tu mohou testovat i podle nároků, které klade na americké astronauty NASA.

Naštěstí poslední svět - Gusto World, který reprezentují restaurace se zdravou vitaminovou, ale i nezdravou, avšak chutnou kuchyní, je přístupný všem, i když jako Sports a Ladies World jej můžete navštívit i zvlášť. Nevyužijete-li však všech šest světů, a ani to není při jedné návštěvě možné, pak vás v Alpen Therme určitě uspokojí i jen svět jediný.

 

Otevírací doba: denně 9.00 až 23.00 hod.

Platný ceník: www.alpentherme.com/en/therme/preise_therme.htm

 

 
Zpět